Tenerifest üldiselt

22.12.12

Terve päev möödus päikese käes lesimise, ujumise ja niisama eksisteerimise tähe all ning seetõttu pole meie laupäevasest päevast oma blogi lugejatele midagi põnevat pakkuda. Räägiksime siis paar sõna Tenerifest üldiselt ja millise mulje on see saar meile jätnud.

Esimese asjana võime öelda, et inimesed on siin väga sõbralikud ja abivalmid, kõike tehakse naeratuste ja sõbramatsude saatel. Tuttavaid nähes signaalitatakse ja lehvitatakse, vahel võidakse omavahel ka juttu rääkima hakata. Muuseas, seda signaalitamist kohtab nii sageli, et vahel tundub, et nad teevad seda ka niisama igavusest. Harjumist võib vajada aga tõsiasi, et kohalikud ei armasta väga täpsust ja kiirust, aega ju on. Näiteks, kui lähed apteeki endale miskit rohtu ostma, siis võib sinu ravimeid otsiv apteeker vahepeal jääda imestunult kellegi pakutud uusi kalendreid vaatama. Väiksemates linnades pole paljudel kohvikutel lahtiolekuaegasidki ustel kirjas, sest kohvikud avatakse siis, kui teenindaja kohale tuleb. Ühel hommikul võib olla kohvik lahti juba kell 9, kuid samas järgmise päeva lõunal kohvikut veel avatud ei ole. Suuremates linnades üldiselt sellist suhtumist aga ei kohta, ilmselt seetõttu, et neis on palju turiste.

Turiste on siin saarel üleüldiselt väga palju, eriti palju võib siin kohata sakslaseid ja saksa keelega saab suuremates turismilinnades ka üpris edukalt hakkama. Paljud teenindajad küsivad kohe, kas soovite rääkida inglise või saksa keeles. Oleme ka näinud, et sakslased meenutavad oma olemuselt veidi meie idanaabreid- kõik on vaja enda emakeeles selgeks rääkida, olgu see siis bussijuhiga piletihinna üle vaidlemine või niisama restoranis tellimine, kõik käib ikka saksa keeles.

Toidu hinnad on siin valdavalt kõrgemad kui Eestis, vaid puuviljad, mida kasvatatakse siinsamas saarel, on saadaval üsna madala hinna eest. Eriti kallid on piima- ja lihatooted, liiter piima maksab umbes 1.70€ ja näiteks täiesti tavalised pihvid maksavad 6€ kanti. Ühel päeval ostsime ka kaks porgandit, mille hinnaks tuli peaaegu 2€. Kullamaitset porganditel juures ei olnud, niisiis eeldame, et neid lihtsalt siin saarel ei kasvatata ja sealt ka kõrge hind. Toiduainete seast pole loomulikut võimalik leida ka korralikku leiba, on vaid saia ja sepikulaadseid tooteid. Kusjuures viimased on väga pika säilivusajaga, ostsime mõned päevad tagasi sepiku, mida saaksime pakendil olevate lubaduste järgi rahumeeli veel ka jaanuari lõpus süüa.

Loodus on siin saarel kaunis ja varieeruv. Saare allosas domineerivad kaktused ja palmid, korralikku mulda eriti ei ole ja seetõttu on seal palju tühermaad. Kõrgemale liikudes aga muutub loodus niiskemaks ja lopsakamaks ning mägedes on isegi metsa. Temperatuur erineb saare lõuna- ja põhjaosas üsna tuntavalt, saare keskelt jookseb läbi mäestik, mistõttu läheb põhjapoolel kiiremini pimedaks ja jahedaks. Loodus on üldiselt ilusam ja metsikum just saare põhjaosas, kus on mägisem ja kõik kohad ei ole maju täis ehitatud.

Loomi siin saarel väga ei kohta, ainult sisalikke on siin meeletult palju. Vähegi kivisema koha peal jalutades kuuled iga sammuga, kuidas sisalikud põõsastes laiali jooksevad. Siinsed sisalikud ei ole ka sellised pisikesed vibalikud nagu meie Eestis harjunud oleme, vaid ikka paarikümne sentimeetri pikkused rasvased tegelased. Ohtu nad endast ei kujuta, pigem kardavad nemad sind rohkem kui sina neid. Väiksemates külades võib kohata ka hulkuvaid koeri ja kasse, oleme näinud ka väga nälginud ja peenikest koera hulkumas, kahjuks ei olnud endalgi talle midagi tol hetkel pakkuda. Lindudest kohtab siin kõige sagedamini tuvi, kes erineb meie tuvidest oma värvuse ja häälitsuse poolest. Tuvid on siin beežid ja nende tehtav häälitsus on midagi kaku ja kajaka hääle vahepealset. Samas need, kellel koduigatsus on kerge tekkima, võivad siin vahel kohata ka meile tuttavaid harilikke halle tuvisid.

Loodus on saarel ilus ja siinne talvine kliima on täpselt Eesti suvine kliima ja sellepärast sobib Tenerife eestlastele talviseks puhkuspaigaks ideaalselt. Suvel läheb siin imselt väga palavaks ja siis ei jaksaks enam saart nautida, vaid kogu energia kuluks kusagil hotellitoas enese jahutamiseks. Merevesi pole just kuum, kuid on siiski ujutav ja ka sellest tegevusest ei pea siin talvel ilma jääma. Meile siin siiani meeldib ja julgeme soovitada ka teistel tulla seda saart avastama.

No comments:

Post a Comment