Hiinlaste "täika" ja protestivad telkijad

20.01.13

Igal pühapäeval toimub Tenerife pealinnas Santa Cruzis täiturg, kuhu inimesed saavad tulla enda seisma jäänud kraami müüma. Mõtlesime, et oleks huvitav üle vaadata, mida seal pakkuda on. Üks kohalik ütles meile, et kella järgi peaks see algama kell 7, kuid tegelikult algab umbes kella 9 paiku, nii et arvestasime enda mineku pigem viimase kellaaja järgi.

Kolmveerand tundi bussisõitu ja olimegi Santa Cruzis. Õnneks oli täika üsna bussijaama lähedal, nii et otsimisele ei pidanud aega kulutama. Esimese asjana torkas silma, et kogu täiturg oli palju suurem, kui olime arvanud. Terve üks väljak ja mitu tänavat olid täis kauplejaid, kes vaheldumisi hõikusid erinevaid soodustusi välja- kes pakkus midagi kaks ühe hinna eest, kes andis lihtsalt odavalt asju ära. Loomulikult müüdi ka erinevaid komme, suhkruvatti, hot doge, suhkrustatud mandleid jne.

Soovijad said lasta endale patse punuda



Tegemist ei olnud aga päris sellise täikaga nagu me olime ette kujutanud. Kõvasti vähemuses olid inimesed, kes ka päriselt olid kodust kogu sodi kokku korjanud, et üritada seda seal maha müüa. Enamik müügikohti olid täis kõikvõimalikku odavat hiina kraami, alates erinevatest mänguasjadest ja lõpetades Armani ja Hugo Bossi rahakottidega, mille hinnaks oli umbes 5€. Kõik mustanahalised, kes tavaliselt tüütavad turiste randades, olid nüüd täikale tulnud ja üritasid seal enda värvilisi päikseprille ja käekellasid müüa.

Monsteri vuhvleid oli iga nurga peal müügil

Paar korda oleme siin kokku puutunud ka inimestega, kes astuvad paaridele ligi, suruvad roosi või käevõru naisele kätte ning siis hakkavad meestelt raha nõudma. Turu peal liikus ringi palju flaiereid jagavaid inimesi ning seetõttu ei pööranud Kelly alguses suuremat tähelepanu mehele, kes talle ühe flaieri andis. Siis aga pani mees rõõmsalt ka ühe käevõru talle pihku ning kui Kelly seda ei tahtnud, siis rebis selle vihaselt käest ära ja keeras selja. Kohutavalt tüütud tegelased.

Täikalt võis leida igasuguseid vahvaid härrasid

Jalutasime päris pikalt turu peal ringi ja sõime suhkrustatuid mandleid, mis olid küll head, aga Olde Hansalik mekk oli ikka puudu. Aeg-ajalt imestasime, kuidas inimestel üldse saab sellist pahna kodus vedeleda ja veelgi enam- kas tõesti keegi ostab neid endale? Miks näiteks peaks keegi ostma endale lihtsalt mingid suvalised autovõtmed? Nägime ka Monopoli mängu, mis näitas, et Hispaanias on majanduskriis ka lauamängudesse jõudnud- kui meil on Monopolis ikka summad miljonides ja sadades tuhandetes, siis hispaania versioonis olid tänavad väärt vastavalt 3€ ja 5€.

Proterstijad panga ees. Need on inimesed, kes on võtnud endale kodulaenu, kuid jäänud oma tööst ilma ning nüüd ei suuda laenu tagasi maksta. Nõutakse laenude tühistamist või vähemalt vähendamist ja üleüldist maksupoliitika muutmist. Protestina elavad nad kuu aega pankade ees telkides. Peab aga tunnistama, et pealtnäha ei huvitanud mitte kedagi, et nad seal olid, kui mõned pildistavad turistid välja arvata.

Juhtusime nägema ka veidi totrat olukorda, kus üks mees vaatas lähemalt müügiks välja pandud kastrulit ning siis hüppas raevunult ligi selle müüja. Potentsiaalne ostja sai peatäie sõimata selle eest, et oli potilt kaane maha võtnud ja sisse vaadanud. Sõjakalt vehkisid kaks hispaanlast kätega ja kui kurjategijast potivaataja lõpuks minema läks, ajas kuri müüja enda peenikesed oksad laiali ja kõndis rahuloleva näoga teiste kauplejate juurde. Tundub, et too mees ei tulnud enda asju mitte müüma, vaid näitama- et teised ka teaksid, kui ägedad potid tal kodus on.

Hannes ostis Kellyle kõrvarõngad ja koos nosisime mandleid, kuid midagi enamat me täikalt ei ostnud. Hiina poode on San Isidros lausa neli, nii et kui meil peaks tekkima vajadus osta plastiknuge, mille peal on silt „roostevaba teras“, siis võime neid ka oma kodulinnast osta. Täika lõppedes oli näha, milline meeletu prügi sellest turust alles jääb ning kedagi ei tundunud huvitavat ka, et nad endast pisikesed prügimäed alles jätavad. Õnneks nägime ka koristajate armeed, kes olid valmis tänavad jälle inimkõlbulikuks nühkima. Kokkuvõtteks võib öelda, et see täika ei erinenud suuresti Balti jaama turust, kuid huvitav oli seal ringi vaadata sellegipoolest. Isegi kui sa kastruli uurimise eest sõimata saad.

Peale täikat
Koristajad oma etteastet ootamas

No comments:

Post a Comment